Форум «Міцний крафт 2025» відбувся в Києві

 Форум «Міцний крафт 2025» відбувся в Києві

13-14 червня 2025 року у Торгово-промисловій палаті України відбувся з’їзд крафтових винокурів та спеціалістів галузі – форум «Міцний крафт 2025». Організатор форуму – Асоціація крафтових дистилерів України. Журнал «Напої. Технології та Інновації» – інформаційний партнер події.

На два дні, 13 і 14 червня 2025 року, приміщення Торгово-промислової палати в Києві перетворилося на майданчик для обговорення законодавчих і виробничих аспектів роботи українських підприємців, а також на місце для бізнес-зустрічей усіх, хто дотичний до крафтової галузі. Зокрема, як стверджують організатори, на форум завітали виробники крафтових напоїв, які хочуть відкрито та легально працювати з користю для себе та економіки країни; підприємці, що виробляють або імпортують обладнання, інгредієнти, сировину та аксесуари для дистиляції; рітейлери, які готові надати споживачеві цікавий, якісний вітчизняний крафтовий продукт; ресторатори, які хочуть збагатити барне меню закладів українськими міцними напоями.

«Ну ось! Виставка-Форум «Міцний крафт 2025» – відбулася. Я дуже задоволена. Нарешті Форум був повноцінним і на висоті. Нарешті конструктивні дискусії та обговорення, цікаві спікери та гості. Дякую за активну підтримку учасникам заходу та присутнім гостям», –  розповідає Катерина Камишева, голова ГС «Асоціація крафтових дистилерів України».

Взяв участь у заході голова «Укрсадвинпрому» Володимир Печко:

«ГС «УКРСАДВИНПРОМ» підтримує подібні ініціативи, які сприяють розвитку малого та середнього виробництва, створенню робочих місць, розширенню асортименту українських напоїв, та інтеграції крафтової продукції у національний і міжнародний ринок. Особливо приємним був факт участі у форумі великої делегації від Державної податкової служби України, яка виявила готовність до діалогу з представниками крафтових виробництв – майбутніми легальними виробниками та платниками податків. Дякуємо організаторам за якісний майданчик для діалогу та співпраці. Попереду — спільна робота над тим, щоб крафтові дистиляти, зокрема виноградного походження, отримали своє заслужене місце на ринку».

«З 2016 року палата активно підтримує крафтову індустрію України. Моє особисте захоплення крафтом виросло з дружби із Павлом Шереметом. Ми часто разом подорожували і обговорювали, які різноманітні напої у регіонах, навіть районах, різних країн. З цих розмов народилась ідея розвивати, підтримувати локальні українські смаки. На той час дуже обмежені ліцензіями та дозволами. Українське законодавство було створено в інтересах великих виробників, – розповідає президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. – Попри гарні перспективи для розвитку крафтових технологій, досі є низка проблемних питань щодо реалізації виробництва крафтових напоїв та інших. Про ці виклики, специфіку оподаткування й доведення якості продукції йшлося на форумі. Головне – гнучкість крафтового виробництва харчових продуктів розширює та диференціює споживчий ринок, зберігає і розвиває національні культурні та виробничі традиції, примножує сімейні цінності та формує стабільний бізнес на покоління».

Як відомо, вже з 1 січня 2025 року отримання ліцензій стало значно доступнішим, але питань залишилось багато, тому, як зазначають організатори, головна тема Форуму – «Організація виробництва. Проблеми та помилки. Досвід відкриття дистилерії. Організація, будівництво та отримання ліцензії». Сергій Степанов у Дніпропетровській області започаткував, який торгову марку «Ентузіаст». Підприємець розповів як побудував крафтове виробництво з урахуванням усіх вимог згідно з профільним законом, подолав безліч труднощів та нещодавно отримав офіційну ліцензію на виробництво алкоголю.

«Після довгого, складного й водночас натхненного шляху — офіційна ліцензія на виробництво алкоголю у нас. Цей документ — не просто дозвіл, а символ віри в ідею, сотень годин роботи, помилок, рішень і, звісно, ентузіазму, що тримав нас на плаву. Велика вдячність Асоціації крафтових дистилерів України за знання, які дали нам основу. І особливо — Івану Бачуріну, президенту Асоціації сомельє України, справжньому ентузіасту та людині, яка підтримувала нас у ключові моменти. Дякуємо голові АКДУ Катерині Камешевій за вагомий внесок в нашу справу. Також дякуємо всім дотичним людям хто був і ще буде з нами поруч. Тепер усе офіційно — і ми готові створювати напої, які матимуть не лише смак, а й характер», – розповідає Сергій Степанов.

Також, під час форуму, відбулося нагородження лауреатів конкурсу INDEPENDENT CRAFT Премія Ukrainian Craft Spirits Awards 2025. Отже, за думкою компетентного журі, яке обирало серед володарів медалей «Кращий в категорії», нагороди отримали: ТМ «Ентузіаст», за медовий дистилят; ТМ «Steel Horn» за джин «Обліпиха»; ТМ «Yanolinkt», віскі №2.

Читайте також: «Перша Закарпатська Палинчарня» тріумфувала на міжнародному конкурсі дистилятів у Угорщині

А ще більше цікавих статей про виноробство, пивоваріння ви можете прочитати у наших журналах. Електронна версія доступна до завантаження безкоштовно на період війни: https://techdrinks.info/product-category/2023-2024/.

Журнал «Напої. Технології та Інновації» виходить друком у форматі «перевертайко» 2 в 1 з журналом «Пиво. Технології та Інновації». Адже з початку воєнного стану два видання «Напої. Т. І.» та «Пиво. Т. І.» об’єдналися і виходять одночасно. 

Детальніше про ціни та передплату читайте тут.

Щоб придбати друкований випуск нового журналу або передплатити видання на 2025 рік, звертайтеся за контактами:
Лариса Товкач, менеджер, +38 097 968 95 16, sad.nti@ukr.net
Анна Панкратенкова, тел.: +38 097 75 92 583, reklama.nti@gmail.com
Ірина Петронюк, тел.: +38 096 49 16 692, oksana.buh.ti@gmail.com

Ціна одного примірника журналу «Напої & Пиво. Технології та Інновації» – 250 грн. Ціна одного примірника журналу «Ягідник» – 170 грн. Ціна одного примірника журналу «Садівництво та Овочівництво. Т.І. & Горішник» – 170 грн.

Передплата триває!

Журнал «Напої. Технології та Інновації»

Останні статті